ARS management & izobraževanje       Obvestila      Kontakt        Domov

DOBRODOŠLI NA STRANEH ARS MANAGEMENTA - TRENUTNO NI NOVIH SEMINARJEV

 

 
  Srečanje z legendami
    Maja Plisecka
    Rodion Ščedrin
    Konstantin Bogino
     
    Urnik
    Seminar K. Bogino
    Baletni dan na Bledu
    Srečanje na Univerzi
    Koncert Simfonikov RTV
    Komorni koncert z deli Rodiona Ščedrina
    Dodatne aktivnosti
    Zahvale
     
    Sponzorji

     

      Gospa Barbara Miklič Türk
    je zapisala ....

 

 

 

 


Rodion Ščedrin

Rodion Ščedrin se je rodil leta 1932 v Moskvi. Njegov oče je bil skladatelj in glasbeni učitelj. Ščedrin je sprva obiskoval moskovsko zborovsko šolo, nakar je na moskovskem konzervatoriju vpisal študij klavirja (J. Flier) in kompozicije (J. Šaporin).
Diplomiral je leta 1955. Kot dvajsetletnik je že skladal obsežnejša dela.
Več kot desetletje je bil predsednik Združenja ruskih skladateljev, in sicer na željo in kot naslednik ustanovitelja združenja Dimitrija Šostakoviča.      

 

 

Po razpadu Sovjetske zveze je Ščedrin, ki sicer nikoli ni bil član komunistične partije, povečal svojo mednarodno dejavnost  in se intenzivneje vključil v svetovne glasbene tokove. Danes izmenoma živi in deluje na dveh lokacijah – v Münchnu in Moskvi.

Ščedrin je kot izjemen klavirski virtuoz na koncertnih odrih pogosto krstil svoja dela - 5 klavirskih koncertov, sonate ter 24 preludijev in fug za klavir. Ščedrin je uglasbil in na glasbeno-scenski oder postavil temeljna dela ruske literature. To so opera Mrtve duše (Gogolj) in baleti Ana Karenina (Tolstoj), Galeb in Dama s psičkom (oboje Čehov).

Vsa našteta in še nekatera druga dela so bila premierno izvedena v moskovskem Bolšoj teatru. V 200-letni zgodovini tega teatra je bil Rodion Ščedrin edini skladatelj, ki mu je ugledna hiša pripravila premierne uprizoritve sedmih opernih ali baletnih del, med katerimi je bil tudi svetovno znani balet Carmen suita.

Med pomembna dela, ki se redno izvajajo na koncertnih odrih, štejemo tudi več zborovskih skladb na tekste ruskih pesnikov, dve simfoniji in pet koncertov za orkester. Prve izvedbe mnogih Ščedrinovih del izvajajo svetovno znani orkestri in slavni dirigenti, kot so: Genadij Roždestvenski, Leonard Bernstein, Jurij Temirkanov, Lorin Maazel, Mstislav Rostropovič, Seiji Ozawa, Mariss Jansons ...

Ščedrinu je s sodobnimi kompozicijskimi tehnikami, ki vključujejo serialne in aleatorične elemente, uspelo povezati tradicionalne in nove glasbene oblike. Iz njegovih del veje ljubezen do ruske folklore, pesništva in literature. Kot izviren ruski skladatelje pa je prepoznaven in razumljiv ne le ruskemu, temveč tudi svetovnemu občinstvu.

Od leta 1976 je Ščedrin član bavarske Akademije lepih umetnosti, leta 1989 pa mu je bilo dodeljeno tudi članstvo na berlinski Umetniški akademiji.

Rodion Ščedrin je za svoje visoko cenjeno umetniško in humano delovanje prejel veliko prestižnih nagrad in odlikovanj.

 


 

 

   

 
 

 

 

  Izjava o zasebnosti

 Vse pravice pridržane / ARS management & izobraževanje

Narejeno v Studiu Intera