ARS management & izobraževanje       Obvestila      Kontakt        Domov

DOBRODOŠLI NA STRANEH ARS MANAGEMENTA - TRENUTNO NI NOVIH SEMINARJEV

 

 
  Srečanje z legendami
    Maja Plisecka
    Rodion Ščedrin
    Konstantin Bogino
     
    Urnik
    Seminar K. Bogino
    Baletni dan na Bledu
    Srečanje na Univerzi
    Koncert Simfonikov RTV
    Komorni koncert z deli Rodiona Ščedrina
    Dodatne aktivnosti
    Zahvale
     
    Sponzorji

     

      Gospa Barbara Miklič Türk
    je zapisala ....

 

 

 


Maja Plisecka

Maja Plisecka, pogosto imenovana Prima ballerina assoluta, je ikona baletne umetnosti 20. stoletja, saj njena bleščeča kariera plesalke in koreografinje traja že dobrih 60 let. V zibelko ji je bil kot potomki znane družine baletnih plesalcev položen naravni talent za baletno umetnost s čudežnim občutkom za ravnovesje, sposobnostjo izvajanja dolgih korakov in visokih skokov ter z neponovljivo zmožnostjo ustvarjanja fantastičnega vtisa lebdenja. Prirojena muzikalnost, strasten temperament ter neverjetna sposobnost izražanja umetniške duše z gibom zaokrožajo profil te izredne umetnice.
 

 

Maja Plisecka je veliko več kot balerina - je igralka v baletnem gledališču. Začetek njene izredne kariere sega v čas, ko je bila takoj po zaključku šolanja na moskovski koreografski šoli leta 1943 sprejeta v ansambel Bolšoj teatra. Plesala je klasične vloge, začenši z Odette oz. Odile in Kitri, pri čemer je razvila svoj slog. Maja Plisecka je na oder Bolšoj teatra vnesla novo življenjsko svežino tudi z novimi, njej posvečenimi in prav zanjo napisanimi baletnimi deli. V ospredju je vsekakor njena vloga Carmen, s katero je zaslovela po vsem svetu in ki se je publika spominja še dandanes. Med ostalimi vlogami, ki jih je plesala v Bolšoj teatru, so: Myrtha, Giselle, Raymonda (1945), Zarema (1948), Agina (Spartakus, 1971), Frigija (Spartakus, 1962), Julija (1961), princesa Avrora (Trnuljčica, 1963) in Mehmena (Legende o ljubezni, 1965). Posebno pomembno poglavje v karieri Maje Plisecke so glavne vloge v delih njenega soproga, uglednega ruskega skladatelja Rodiona Ščedrina, med katerimi velja omeniti naslednje: Ana Karenina (1972), Nina Zarečna (Utva,1980) in Ana Sergejevna (Dama s psičkom, 1985).

Maja Plisecka je v letih 1983 do 1984 vodila balet operne hiše v Rimu, od leta 1987 do 1990 pa Španski nacionalni balet v Madridu. Od leta 1994 do 1998 je načelovala svojemu baletnemu tekmovanju v St. Petersburgu, še danes pa predseduje v žirijah svetovno znanih tekmovanj in vodi mojstrske tečaje po vsem svetu.


 

Poleg vrste odličij in priznanj, ki so ji bila dodeljena še v času nekdanje Sovjetske zveze, je Maja Plisecka prejela zlato medaljo na festivalu v Budimpešti (1949), nagrado Ana Pavlova pariške Plesne akademije (1962), medaljo Pro Finlandia (1968), zlato medaljo španskega kralja za zasluge v umetnosti (1990), Leninovo odlikovanje (1967, 1976, 1985), Ordre des Arts et des Lettres (1984), Veliki križ španske kraljice Izabele (1991). Leta 1985 je prejela častni doktorat na pariški Sorboni, leta 1993 pa častno profesuro Moskovske državne univerze.


 

  


 

 

 

  Izjava o zasebnosti

 Vse pravice pridržane / ARS management & izobraževanje

Narejeno v Studiu Intera